Röda Stjärnan

En blogg om friluftsliv, bushcraft, airsoft och andra äventyr utomhus.

Kamouflageguide: svensk soldat och M90

Publicerat 2019-03-14 15:53:06 av Röda Stjärnan

Det finns ett stort intresse för den militära världen, både hos de som gjort militärtjänst och de som inte gjort det. Därför tänkte vi titta lite närmare på det svenska kamouflaget M90 och vilka funktioner det fyller.

Kontrasterande och skarpa fält lurar ögats djupsinne och får oss att tro att fälten befinner sig på olika avstånd och därmed inte tillhör samma figur. Det gör det svårare att upptäcka någon klädd i kamouflage, eftersom ögat letar efter bekanta siluetter. Jämför det med enfärgad utrustning som ögat uppfattar som en helhet, vilket gör bäraren lättare att se. Kort sagt handlar kamouflage inte främst om att smälta in i bakgrunden, utan om att göra det svårare att urskilja bärarnas konturer.

Lövhögen M90 gör entré

Föregångaren till kamouflagemönster M90 var det så kallade FOA-kamouflaget som har fyra olika färger i lite större och kantiga fält, ett så kallat splintermönster. FOA-kamouflaget användes för att måla och maskera fordon, bland annat målades AJ 37 Viggen tidigt 1970-tal och därför kallas kamouflaget ibland även för Viggen-kamouflaget.

FOA-kamouflaget utvecklades från analyser av den svenska naturen och det var viktigt att mönstret skulle ha trubbiga vinklar och att linjerna inte var parallella med varandra. Kamouflagets färger påminner om nuvarande M90, men i stället för beige användes brunt.

M90 är en vidareutveckling av FOA-kamouflaget, där man förutom att ha uppdaterat färgkombinationen har modifierat mönstret så att det ska verka på betydligt kortare avstånd. Sedan slutet av 1980-talet har den svenska soldaten burit kamouflagemönster M90, och uniformen har sett likadan ut sedan 1990. Kamouflaget fick smeknamnet ”lövhögen” på grund av mönstret och att de tidiga uniformsmodellerna var kända för att ge ifrån sig ett prasslande ljud.

Funktion efter svenska förhållanden

Svenska försvarets sommaruniform är anpassad efter granskog och har två olika gröna nyanser, en beige och en mörkblå/svart i stora, kantiga fält. Mönstret är mycket distinkt och funktionellt, och de kantiga och skarpa fälten hjälper särskilt till att bryta upp bärarens konturer.

Själva uniformssilhuetten ska ge bästa möjliga funktion, rörlighet och luftspalt. Denna skyddar mot hög värme, exempelvis en explosion. Tyget är också flamskyddat och har en behandling så att till exempel olja från vapnet inte sitter kvar i tyget och kan förstärka en eventuell brand. Uniformen är anpassad för att ge bäraren en lämplig signatur även i NIR-spektrumet och försvårar upptäckt i bildförstärkare.

Fältuniform 90 gäller för all militär personal, sedan finns särskilda varianter, till exempel vid kustjägartjänst eller bruk i varmt väder. Ökenkamouflaget M90K utvecklades för de internationella fredsbevarande styrkorna i Liberia och Afghanistan. Där har färgkombinationen i mönstret bytts till beige, ljusgrön, grå och brun.

Komplettering eller återskapande av uniformsystem M90

För den som privat vill införskaffa en uniform och utrustning i M90 listar vi ett par produkter nedan. Det kan vara soldaten som vill komplettera sin utrustning, officeren som vill torröva drag hemma, airsoftaren som vill efterlikna den svenske soldaten eller liknande.

Vi har även modernare varianter framtagna för särskilda situationer, exempelvis combat shirts, smockar och liknande. Du hittar alla M90-relaterade produkter här.

Respektera uniformen

Försvarsmakten har genom åren sålt ut stora poster försvarsmateriel i överskottspartier, och man har en önskan om att de utsålda varorna som är försedda med de klassiska tre kronorna inte säljs vidare med denna märkning. Efter ett ömsesidigt utbyte med försvarsmakten har vi därför erbjudit oss att försöka stämpla alla kronmärkningar med ”Makulerat” eller i vissa fall helt tagit bort kronmärkningen.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla att tänka på att uniformen kan betyda mycket för de som tjänstgör eller har tjänstgjort, samt att vara medvetna om hur man uppfattas av allmänheten. Har du gjort ett bra jobb med att efterlikna en svensk soldat till ett airsoftspel är det sannolikt så folk utanför spelet kommer uppfatta dig. Tänk på att uppträda på ett vettigt sätt till och från spel och gör som vanligt inget dumt, särskilt inte när människor kan tro att du är försvarsanställd. Det är dessutom brottsligt att utge sig för att vara myndighetsperson, inklusive Försvarsanställd. Som vanligt kommer man långt med lite allmänt hyfs och respekt, men det tror jag ni har koll på.

/Henrik, medgrundare av Röda Stjärnan