Röda Stjärnan

En blogg om friluftsliv, bushcraft, airsoft och andra äventyr utomhus.

Arrangera scenariespel, skapa rekvisita och bygga airsoftbana

Publicerat 2020-12-21 20:06:11 av Röda Stjärnan

David på Röda Stjärnan har många strängar på sin vältrimmade lyra. En omtyckt airsoftare som spelar, arrangerar och till och med varit med och byggt en airsoftbana. Vi tog oss ett snack kring hur året har varit, vi får ta del av några riktigt bra spel och så delar David frikostigt med sig av erfarenheter och tips från airsoftvärlden.

Året 2020 har varit minst sagt speciellt. Hur har airsoftåret sett ut för dig?

Ja, det har bara blivit tre spel som jag deltagit på, alla på Böja airsoftbana. Det var väldigt kul att få vara med, och det var ju scenario på spelen, och bra arrangerat. Annars drog ju året igång bra med några arrangemang på Bockaby med Bogartpojkarna. Men efter gränsen minskades för större arrangemang så blev det en lugn vår, och endast 3-4 spel till arrangerade jag under detta år. Jag hade ju planerat ett par till under november och december som fick ställas in då smittan ökade i landet.

Vilket var det senaste spelet du var på? Kan du berätta lite om det?

Det var i början av november på Böja airsoftbana, där herrarna Callsign Longleg och Lord Skold arrangerade sitt första spel. De hade modifierat medic-reglerna bra, så vi fortfarande hade det momentet med i spel, fast utan närkontakt mellan spelare. Den banan funkar bäst när det är runt 50 pers, enligt mig, och vi var väl cirka 40 stycken, så det flöt på bra och det gick att flanka, då det inte stod folk i vartenda hörn och vrå.

Vilken typ av airsoftspel uppskattar du mest själv?

Då är det scenariospel med en schysst story som bakgrund. Och varierande uppdrag där man behöver samarbeta och lösa diverse uppdrag på bästa sätt. Att man inte alltid behöver ta strid, att det går att lösa genom att inte synas. Och det är underbart roligt när man ser folk som ibland aldrig spelat med varandra innan, men använder radion och löser uppgiften tillsammans.

Vad upplever du som det bästa med airsofthobbyn?

Det skulle jag säga är hjälpsamheten och att man träffar nya människor och kompisar man inte skulle träffat annars. Angående hjälpsamhet så brukar folk tipsa om billiga/bra saker de köpt in eller ge mektips till exempel.

Hur var ditt första airsoftspel?

År 2007 fick jag frågan från en kompis om jag ville med och spela Counter Strike, fast på ”riktigt”. Jag var väl hyfsat skeptisk då jag fick höra att det var ”såfft ääär guns” som jag trodde var fjäderdrivna plastpistoler man kunde köpa på lokala marknadsplatsen... Men så fel jag hade, jag fick hyra bössa av en lokal förening (Skövde airsoft, som är nedlagt idag) och fick låna en väst och fyra magasin samt en m4 i metall.

Känslan av att ligga på rygg bakom en sanddyna och byta magasin när motståndarnas kulor piskade upp kaskader av sand runt omkring mig var som om man var med i en film. Tre dagar senare hade jag köpt ett komplett begagnat kit, och det har ju blivit en hel del olika bössor genom åren.

Vilket är ditt bästa airsoftminne?

Det var väl på spelet ”Road to Bockaby 2” när jag stod vakt åt vår ädle president precis under fönstret där explosionen inträffar. Jag tillhörde livvaktsstyrkan och visste inget om den delen i scenariot, men det var bara att torka krutresterna från skyddsglaset och mota bort de irriterande reportrarna samt lokalbefolkningen som ville ta sig in i vårt högkvarter som var i huset A1 på Bockaby. Arrangör laget R.I. med Mad John som höll i genomgången.

Du anordnar gärna scenariospel – hur brukar du göra?

Ja, då jag mestadels har arrangerat själv (det speltekniska) så kan man inte kan vara på flera platser samtidigt så då är ju appar bra komplement. Dels kan spelarna få uppdrag genom dem och även rapportera in via sms eller annat. Det kräver ju en del förberedelse så att allt flyter på, men det är trevligt när allting klaffar, och deltagarna har det kul, alltid roligt att höra feedbacken efteråt.

Vad behöver man tänka på när man arrangerar ett scenariospel/milsim?

Då är det bra att från början utgå från den mark man arrangerar på och vad som är ett lämpligt deltagarantal. Skriv en story, jag brukar utgå från vad jag läser om i diverse nyhetsartiklar, detta för att för att få en ”realistisk” känsla.

Sedan gäller det ju att skapa diverse uppdrag som spelarna ska utföra under spelets gång. Beroende på spel kan man vara mer ”hands on” eller ge ett uppdrag som de får lösa fritt men ska utföras inom en viss tid.

Se över vilken rekvisita man har att tillgå, annars bygger man ny, som till exempel att tillverka en massa fejkade pengar och droger för ett ”Narcos”-liknande spel.

Vilken är den mest avancerade rekvisitan du har byggt?

Vi var ett litet gäng i Skaraborgs airsoft som gillade att bygga realistisk rekvisita och då är väl den fjärrstyrda IED:n det. Den består av en ljusaktiverad elektronisk krets, som startas av att man ringer upp en äldre mobiltelefon som vars skärm lyser upp och då aktiverar kretsen som i sin tur är kopplad till en gammal AEG-motor som drar ur sprinten till en Thunder-B granat. Detta för att det ska vara säkert att använda även om det råder eldningsförbud.

Här kommer några bilder på IED:s där inspiration hämtades från filmen ”Hurt locker”, samt ryska truppminor Pomz 2, granatkastare och en bombattrapp som funkar kanon på inomhusbanor, den är byggd med gamla datorhögtalare, omvandlare, batteri en surfplatta och en app med olika bombscenarion, tex. Counter Strike-ljud.

Du har också erfarenhet av att bygga en inomhusbana helt från grunden – hur gick ni tillväga?

Ja vi i Skaraborgs Airsoftförening  fick 2012 ett unikt erbjudande av Active life equipment (Surplus.se): vi stod för arbetskraft och de stod för lokal och material, så vi byggde 2-3 dagar i veckan i sju månader. Lokalen var på 2300 kvm och resultatet kan man se här. Dock blev lokalen såld och vi fick lägga ner verksamheten i början på 2016.

Vad var viktigt att få till?

Det var väl dels säkerheten med en ordentlig sluss ut till omklädningsrum där också chrono-station och laddrum fanns i anslutning till banan, och sedan att få till en kul bana med många möjligheter att flanka, och den biten verkar vara svår för många airsoftbanor, det vill säga det blir få passager och det blir mest en kötthög i mitten.

Sedan också ville vi kunna hyra ut till arrangörer inom lajv samt arra egna milsimspel, så det var viktigt att det inte blev en ”full on speedball-bana” utan att ha olika tema på de olika delarna så som diverse hus, kontorslandskap m.m. Samt att göra det snyggt, så inte pallar syntes, och att det heller inte bara var en massa staplade bildäck och oljefat som man kan se på en del banor.

Tanken var att måla alla hus samt döpa de, och inreda till till exempel värdshus, sjukhus, handlarbod etc. På detta sätt kunde folk navigera lättare på banan och roligare att spela på den.

Det mest minnesvärda spelet på banan var detta.

Har du några medskick till airsoftare som funderar på att bygga en bana?

Beroende på hur upplägget ser ut så brukar det funka bra om man är en förening som hjälps åt att bygga, och har man inte ekonomi att köpa så mycket material till en början så börja bygga i mindre skala och utöka allt efter som.

Finns det någon särskild bana du vill lyfta fram och tipsa om? Varför är den bra?

Det finns ju många bra och kända banor i Sverige, men jag får vara lite lokalpatriotisk och nämna Böja airsoftbana, ett gammalt sågverk som ligger strax utanför Mariestad. Den är väldigt nybörjarvänlig, då det är nära till Safezone och lätt terräng. Banan består av fyra äldre hus och skog på två sidor, så det tilltalar de flesta då man kan välja lite om man rensar hus eller om man smyger i skogen.

Fem snabba

Spel inne eller utomhus? Skogen.

Vilken är favoritbössan? Då är det nog min gamla JG G36 (internt fixad).

Vara spelare eller arrangör? På senare år får jag nog säga arrangör.

Vilket är ditt favoritkit? Då är det mitt KSK-kit i full Flecktarn.

Scenariospel eller poängspel? Scenariospel.

Var kan man följa dig?

Mig hittar man bäst på Instagram och spel läggs bland annat upp här.